anda pelebat yang handsome :)

Monday, February 14, 2011

1st opportunities !


oraitttt..bertemu lagi kita pada kali ini..macam rancangan tv la pulak..haha..hari ni aku nak jadi kaunselor skit boleh?aku nak bagi korang 1 ayat nih yang korang boleh jadikan pegangan hidup..actually aku baru lepas main futsal..tapi da mandi okayh..wangi lagi..haha

memandangkan minggu ni semua orang sedang sibuk menduduki exam dan semua tungkus lumus study, korang mesti pelik nape aku sempat lagi main futsal an? "jadahnye mamat nih sempat lagi main futsal tu?" haha..aku main futsal sebab nak cergaskan badan la..kang ada pepatah yang cakap badan cergas otak cerdas..kan kan kan?..so dengan main futsal nih dapat la meningkatkan peredaran oksigen ke otak :) btw, before that aku da study la weyh..hahah

sebelum aku melalut dan mencarut dengan lebih panjang, aku akan go straight to the point..ayat yang aku maksudkan tu ialah 'SENTIASA CETUSKAN PELUANG UNTUK DIRI AKU'..korang faham ke ngan ayat nih?at first aku pun tak faham tapi setelah dikaji selidik dapat la aku wat kesimpulan sendiri..sit back and enjoy.....

my conclusion : ok 1st skali aku nak bagi contoh skit..penah tak someone tanya korang macam nih bila korang malas belajar ..ehem ehem "macam mana nak berjaya? belajar pon malas..kaw nak jadi ape bile besar nanti haaaa? " dengan nada marah tu..haha..soalan atau ayat penegas ini biasanya digunakan cikgu atau parent korang rite? betul tak? korang boleh tipu aku tapi tak dengan diri sendiri lol..haha..so ape yang aku dapat kaitkan disini ialah korang kena bagi PELUANG kat diri korang untuk berjaya tuu!!! macam mana nak bagi peluang? dengan belajar bersungguh sungguh la kalian oiiii!tapi kadang kadang korang da try your best but you don't succeed,,macam mane tuh? haaaa..at least korang da bagi peluang kat diri korang kan?so korang takkan menyesal la walaupon korang tak berjaya..As long as you gave it your best shot, even if in the opinion of others "you failed," you didn't fail.remember that :)

contoh kedua pulak..korang ada usyar sorang awek nih..manis cun ramah, semua cukup sempurnalah bagi korang..dalam hati tu 'alangkah bestnye dia jadi awek aku' huhu..tapi apa korang buat? hanya sit back dan usya jela? haha..big L for you guys..haha...relating dengan ayat aku..bagi la diri korang PELUANG untuk approach si dia tu..macam mane nak dapat awek tu kalo korang sendiri pun tak nak cuba..ok bagi contoh diri aku sendiri..haha..ini kisah benar jadi kat diri aku..masa aku amik lesen dulu time kelas ceramah nih, ada sorang awek duk belakang aku..ok cukup sifat macam yang aku nyatakan tadi..aku yang segan silu pon fikir la cmne nak dapat contact dia..tak dapat no phone facebook pun jadilah..haha..almaklumlah dari sekolah gay yang dipenuhi jantan jantan sahaja..so bile hal perempuan nih segan tu lebih skit la..sengal..so dalam hati setakat usya jela takde rezeki..haha..tapi suddenly aku teringat ayat nih.."cetus la peluang!!" dengan hati kering dan sedikit kata semangat nih..aku pergi kat dia dan mintak no dia..dapat je..hehe..dia pon ngan hati gumbira kasi no dia kat aku..huhu..bile da start mesej mesej tuh taw la dia ada bf..down down down..tipu jela..i don't give a f**k then..biar jela..at least bertambah la sahabat aku lagi sorang..hehe :)

actually banyak lagi contoh yang aku boleh kasi tapi panjang la pulak..mata da ngantok..korang pon da bosan..haha..mane de bosan kan..hilarious lagi..huhu..

nasihat aku kat korang amalkan ayat nih dalam kehiupan seharian korang ok..insyaAllah berjaya..hehe..kalo korang guna ayat nih..sematkan sekali ayat nih YOU GOT NOTHING TO LOSE!! kerana ayat nih memang suit berdua duaan doh..hehe..renung2kan dan selamat beramal :)

psst : ayat ni aku nampak kat stesen lrt plaza rakyat kalo tak silap aku..ayat seorang yang da berjaya gila babeng..thanks bro kerana sebarkannya kepada rakyat Malaysia..seriously berguna =)

2 comments:

  1. yup..i agree..peluang susah dpt..tp kalau dpt,kna grab n work hard towards it!!

    ReplyDelete
  2. yeah..thanks for the reading..tggu next entry..insyaAllah byk lagi kata kata semngat :) hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...